Σύμφωνα με το CNN, τo PKK κήρυξε εκεχειρία τον Μάρτιο μετά από έκκληση του 26 χρόνια φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν για αφοπλισμό και διάλυση της ένοπλης οργάνωσης, με στόχο να ανοίξει εν δυνάμει ο δρόμος για τον τερματισμό της 40ετούς σύγκρουσης της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο Οτσαλάν, φυλακισμένος και καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη από το 1999, εξέδωσε δήλωση στις 27 Φεβρουαρίου ζητώντας από το PKK να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί. Υπενθυμίζεται ότι το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το κράτος της Τουρκίας και τους δυτικούς συμμάχους του.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) έθεσε στο τουρκικό Κοινοβούλιο το ζήτημα μίας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους και ειδικότερα με την θέσπιση νομοθεσίας που θα υποστηρίζει τον αφοπλισμό του PKK.

Η συμπροεδρεύουσα του DEM Τουλάι Χατιμογκουλάρι δήλωσε μάλιστα στο Κοινοβούλιο ότι η ειρηνευτική λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο επιτρέποντας στον Οτσαλάν να έρθει σε επαφή με το κόσμο εκτός της φυλακής, αλλά και με την θέσπιση προπαρασκευαστικού πλαισίου.

«Πώς μπορεί αυτό το προπαρασκευαστικό πλαίσιο να θεσπισθεί; Διασφαλίζοντας στον κ. Οτσαλάν την ελευθερία να εργασθεί και να επικοινωνήσει. Επιτρέποντας στο κοινοβούλιο να ψηφίσει νόμο που θα διευκολύνει την διαδικασία αφοπλισμού του PKK» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αν κάνουμε αυτά τα βήματα ως πρώτη κίνηση, όλη η Τουρκία θα αναπνεύσει με ανακούφιση».

Το PKK παραδίδει τα όπλα

Το PKK αποφάσισε να αφοπλιστεί και να διαλυθεί, λοιπόν, σε συνέδριο που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα, όπως μετέδωσε σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου, το φιλοκουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Η μαχητική ομάδα ενημέρωσε με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα πως «όλες οι δραστηριότητες» που διεξάγονται υπό το όνομα της ομάδας έχουν τερματιστεί.

Το κουρδικό ζήτημα έχει φτάσει «σε ένα σημείο όπου μπορεί να επιλυθεί μέσω της δημοκρατικής πολιτικής», ανέφερε το PKK στην ανακοίνωσή του. Το 12ο Συνέδριο «αποφάσισε να διαλύσει την οργανωτική δομή του PKK και να τερματίσει τον ένοπλο αγώνα», σημείωνε η ανακοίνωση και συμπλήρωνε ότι η εφαρμογή της διαδικασίας θα γίνει υπό τη διαχείριση και την ηγεσία του φυλακισμένου ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε αν η απόφαση θα ισχύσει για όλα τα παραρτήματα του PKK στο Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν, ούτε περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο αφοπλισμός ή τι θα γίνει με τους υπάρχοντες μαχητές.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) Ομέρ Τσελίκ του τούρκου προέδρου Ερντογάν δήλωσε ότι η απόφαση του PKK είναι ένα θετικό βήμα προς μια «Τουρκία χωρίς τρομοκρατία».

«Εάν η τρομοκρατία τερματιστεί εντελώς, η πόρτα σε μια νέα εποχή θα ανοίξει», υποστήριξε ο Ομέρ Τσελίκ, επισημαίνοντας ότι «η απόφαση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη και να υλοποιηθεί σε όλες τις διαστάσεις της».

Για σχεδόν πέντε δεκαετίες, η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο με το PKK, το οποίο ιδρύθηκε από τον Οτσαλάν το 1978, διεκδικώντας ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος.