Συγκλονιστικές μαρτυρίες με βίντεο και εικόνες από τις φρικαλεότητες που διέπρατταν πρώην μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου για πάνω από μία δεκαετία σε Ιράκ και Αφγανιστάν αποκαλύπτει το BBC Panorama.

Δίνοντας για πρώτη φορά δημόσια τις μαρτυρίες τους, οι βετεράνοι περιέγραψαν ότι είδαν μέλη της SAS (Special Air Service) να δολοφονούν άοπλους ανθρώπους στον ύπνο τους και να εκτελούν κρατούμενους με χειροπέδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Δίνοντας σχετικό παράδειγμα, βετεράνος της SAS είπε πως στο Αφγανιστάν «έβαλαν χειροπέδες σε ένα νεαρό αγόρι και το πυροβόλησαν. Ήταν ξεκάθαρα ένα παιδί, ούτε καν κοντά στην ηλικία μάχης». Συμπλήρωσε ότι οι δολοφονίες κρατουμένων «έγιναν ρουτίνα. Έψαχναν κάποιον, του έβαζαν χειροπέδες και μετά τον πυροβολούσαν», μετά του έκοβαν τις χειροπέδες και του τοποθετούσαν ένα όπλο δίπλα στη σωρό για να μη μοιάζει άμαχος, περιέγραψε.

Μία άλλη μαρτυρία περιλαμβάνει αποκαλύψεις για εγκλήματα πολέμου που εκτείνονται για περισσότερο από μια δεκαετία, πολύ περισσότερο από τα τρία χρόνια που εξετάζονται επί του παρόντος από μια δημόσια έρευνα υπό την ηγεσία δικαστή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, το SBS, το επίλεκτο σύνταγμα ειδικών δυνάμεων του Βασιλικού Ναυτικού, εμπλέκεται για πρώτη φορά στις κατηγορίες για τις παράνομες εκτελέσεις άοπλων και τραυματιών.

Βετεράνος που υπηρέτησε στο SBS είπε στο BBC ότι ορισμένα στρατεύματα είχαν «νοοτροπία όχλου», ενώ χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους στις επιχειρήσεις ως «βάρβαρη». «Είδα τους πιο ήσυχους τύπους να αλλάζουν, να δείχνουν σοβαρά ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. Ήταν παράνομοι. Αισθάνονταν ανέγγιχτοι» είπε.

Ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ήταν ενήμερος για τις δολοφονίες αμάχων

Σε ερώτηση του BBC, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου απάντησε ότι είναι «πλήρως δεσμευμένο» να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη δημόσια έρευνα για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου και ότι καλεί όλους τους βετεράνους που διαθέτουν σχετικές πληροφορίες να προσέλθουν. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «δεν είναι σκόπιμο για το Υπουργείο Άμυνας να σχολιάσει τις μαρτυρίες» που μπορεί να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της έρευνας.

Η μαρτυρία, από περισσότερα από 30 άτομα που υπηρέτησαν με ή δίπλα στις βρετανικές ειδικές δυνάμεις, βασίζεται σε πολυετή ρεπορτάζ του BBC Panorama σχετικά με τις καταγγελίες για εξωδικαστικές εκτελέσεις από τις SAS. Το BBC μπορεί επίσης να αποκαλύψει για πρώτη φορά ότι ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε επανειλημμένα ενημερωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις σκότωναν αμάχους στο Αφγανιστάν, δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του de facto κώδικα σιωπής γύρω από τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων, οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι οι νόμοι του πολέμου παραβιάζονταν τακτικά και σκόπιμα από τα πιο επίλεκτα συντάγματα της χώρας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν.

Συνοπτικά, οι νόμοι αυτοί αναφέρουν ότι σε τέτοιες επιχειρήσεις άνθρωποι μπορούν να σκοτώνονται σκόπιμα μόνο όταν αποτελούν άμεση απειλή για τη ζωή των βρετανικών στρατευμάτων ή άλλων. «Αλλά τα μέλη της SAS και της SBS έφτιαχνα τους δικούς τους κανόνες», είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες.

«Αν ένας στόχος είχε εμφανιστεί στη λίστα δύο ή τρεις φορές στο παρελθόν, τότε πηγαίναμε με την πρόθεση να τον σκοτώσουμε, δεν γινόταν καμία προσπάθεια να τον συλλάβουμε», σημείωσε ένας βετεράνος που υπηρετούσε στις SAS, αναφερόμενος σε ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στο παρελθόν, ανακριθεί και στη συνέχεια αφεθεί ελεύθεροι.

Περιέγραψε, ακόμα, πως «μερικές φορές ελέγχαμε ότι είχαμε αναγνωρίσει τον στόχο, επιβεβαιώναμε την ταυτότητά του και στη συνέχεια τον πυροβολούσαμε. Συχνά η μοίρα πήγαινε και σκότωνε όλους τους άνδρες που έβρισκε εκεί».

Ένας μάρτυρας που υπηρέτησε με τις SAS υποστήριξε ότι το να σκοτώνεις μπορούσε να γίνει «εθιστικό πράγμα» και ότι ορισμένα μέλη του επίλεκτου συντάγματος «μεθύσανε από αυτό το συναίσθημα» στο Αφγανιστάν. Συνέχισε χαρακτηρίζοντας αυτούς τους στρατιώτες ως «ψυχωτικούς δολοφόνους».

«Πήγαιναν μέσα σε κτίρια και πυροβολούσαν όλους όσους κοιμόντουσαν εκεί»

«Σε ορισμένες επιχειρήσεις, το στράτευμα πήγαινε σε κτίρια τύπου ξενώνα και σκότωνε τους σκότωνε όλους», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Πήγαιναν μέσα και πυροβολούσαν όλους όσους κοιμόντουσαν εκεί, κατά την είσοδο. Δεν είναι δικαιολογημένο, να σκοτώνουν ανθρώπους στον ύπνο τους» σχολίασε ακόμα.

Η σκόπιμη δολοφονία τραυματιών που δεν αποτελούν απειλή θα αποτελούσε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου εξηγεί το BBC. Παρόλα αυτά, βετεράνος του SBS είπε στο Panorama ότι οι τραυματίες σκοτώνονταν συνήθως. Περιέγραψε μια επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας ένας γιατρός περιέθαλπε κάποιον που είχε πυροβοληθεί αλλά εξακολουθούσε να αναπνέει.

«Τότε ένας από τους δικούς μας ήρθε κοντά του. Ακούστηκε ένας κρότος. Τον πυροβόλησε στο κεφάλι εξ επαφής», δήλωσε.

Οι δολοφονίες ήταν «εντελώς περιττές» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται για δολοφονίες από οίκτο (killings). Είναι δολοφονίες (murders)» ξεκαθάρισε. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, τα πιο νεαρά μέλη των ομάδων εφόδου έλαβαν εντολή από τους ανώτερους χειριστές της SAS να σκοτώσουν άνδρες κρατούμενους, χρησιμοποιώντας οδηγίες όπως «δεν θα επιστρέψει στη βάση μαζί μας» ή «αυτός ο κρατούμενος, φρόντισε να μην βγει εκτός στόχου».

Οι αξιωματικοί βοηθούσαν στο «κουκούλωμα» των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου

Όπως περιγράφει αναλυτικά το BBC, οι αξιωματικοί βοηθούσαν στη συνέχεια να παραποιήσουν τις εκθέσεις μετά τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφύγουν τον έλεγχο για τις ενέργειες των ομάδων επίθεσης στο έδαφος, σύμφωνα με μία μαρτυρία.

«Καταλαβαίναμε πώς να συντάσσουμε αναφορές σοβαρών περιστατικών ώστε να μην προκαλούν παραπομπή στη στρατιωτική αστυνομία» δήλωσε ειδικότερα ένας από τους βετεράνους.

«Αν φαινόταν ότι ένας πυροβολισμός θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση των κανόνων σύγκρουσης, θα λάμβανες ένα τηλεφώνημα από τον νομικό σύμβουλο ή έναν από τους επιτελικούς αξιωματικούς στο Αρχηγείο. Θα σε έπαιρναν τηλέφωνο και θα σε βοηθούσαν να πεις αυτό που έπρεπε να ειπωθεί. “Θυμάστε κάποιον να κάνει μια ξαφνική κίνηση;” “Ω ναι, τώρα θυμάμαι”. Τέτοια πράγματα ήταν ενσωματωμένα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε» δήλωσε.

Οι αναφορές ήταν «μυθοπλασία», είπε επίσης ένας άλλος βετεράνος του UKSF (United Kingdom Special Forces). Ένας αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών που εργαζόταν με το SBS περιέγραψε αναφορές που έλεγαν ότι είχαν πιαστεί σε ανταλλαγή πυρών, ενώ οι φωτογραφίες έδειχναν πτώματα με «πολλαπλά καθαρά χτυπήματα στο κεφάλι» έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που πραγματοποίησε επτά επισκέψεις στο Αφγανιστάν ως πρωθυπουργός μεταξύ Ιουνίου 2010 και Νοεμβρίου 2013, την περίοδο που εξετάζεται τώρα από τη δημόσια έρευνα της SAS, ενημερώθηκε επανειλημμένα για τις ανησυχίες του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν στις συναντήσεις.

Αναλυτικότερα στο BBC.